Month of May åbnet med 85 omgange

NTT IndyCar Series kørte 2023 sæsonens 5. afdeling på inderkredsen af Indianapolis Motor Speedway.

Der blev skrevet historie i kvalifikationen, hvor danske Christian Lundgaard tog Pole Position for Rahal Letterman Lanigan Racing. Det var første gang at en dansker var på Pole i den amerikanske serie.

Felix Rosenqvist i Arrow McLaren startede toer, blot 0,0027 sekund fra Pole, foran Alex Palou i Chip Ganassi Racing, Jack Harvey i Rahal Letterman Lanigan Racing, Pato O’Ward i Arrow McLaren, Kyle Kirkwood i Andretti Autosport, Marcus Ericsson i Chip Ganassi Racing, Graham Rahal i Rahal Letterman Lanigan Racing, Scott Dixon i Chip Ganassi Racing, og Alexander Rossi i Arrow McLaren på P10.

Benjamin Pedersen havde kvalificeret A. J. Foyt Enterprises raceren på 23. pladsen ud af de 27 biler.

Modsat hvad mange vejrudsigter havde forudsagt, var det fantastisk solskin, da løbet startede lørdag eftermiddag lokal tid, men mørke skyer truede i horisonten.

Benjamin Pedersen pittede med det samme, mens bilerne kørte mod det grønne flag. Danskeren havde problemer med radioen, og derfor måtte teamet fikse det med det samme.

GMR Grand Prix 2023 start
Photo: Indycar.com

Lundgaard fik en forrygende start, mens Rosenqvist faldt bagud. Palou prøvede at overhale Lundgaard udenom i Sving 1, men måtte op at stå på bremsen, da danskeren lukkede døren.

Der var kontakt mellem Kirkwood og Rahal, hvilket sendte Rahal langt ned gennem feltet, hvorefter han måtte pitte på grund af en punktering.

Rossi var kommet forbi holdkammerat Rosenqvist.

Palou tog føringen af løbet, ved afslutningen af den første omgang, men kørte også på de bløde dæk, mens Lundgaard var på de hårde.

David Malukas og Sting Ray Robb var kørt sammen ude på banen, og det udløste dagens første Full Course Caution på løbets anden omgang. Robb var i en bremseduel med Romain Grosjean, og de to kom alt alt for hurtigt ind i Sving 7, og ingen af dem nåede at få drejet – og her var Malukas uheldig at være lige der hvor holdkammerat Robb skøjtede henover banen.

McLaughlin pittede efter en ny frontvinge, og var dermed på en alternativ strategi i forhold til størstedelen af feltet.

Da løbet blev genstartet havde Harvey på P3 en kæmpe fejl under nedbremsningen, men undgik heldigvis at ramme andre. Han mistede dog en plads til Rossi senere på omgangen.

Der var kontakt mellem Kirkwood og Power, men begge kørere kunne køre videre. Power havde kørt Kirkwood lidt bredt i Sving 1, så amerikaneren var inde over græsset – og da han kom tilbage på asfalten, ramte han ind i australieren.

Harvey var efterhånden faldet tilbage på 6. pladsen, efter de tre Arrow McLaren racere.

Christian Lundgaard
Photo: Indycar.com

Kirkwood havde problemer med raceren, som ikke skiftede gear som han ønskede. Det gjorde at han raslede ned gennem feltet.

VeeKay pittede på 13. omgang, og skiftede fra de hårde til de bløde dæk.

Herta var kommet forbi Harvey, hvorefter englænderen kom under hårdt pres fra Marcus Ericsson.

Palou pittede fra føring, mens Lundgaard og Rosenqvist kørte videre ude på banen. Rossi dykkede også ind efter nye dæk, efter 18. omgang af løbet.

Lundgaard pittede efter 20 omgange, og kom ud bagved Palou, men stadig foran Rossi.

Rosenqvist og O’Ward pittede et par omgange senere, og kom ud på hver sin side af holdkammerat Rossi.

Lundgaard overhalede Palou, da det nu var danskeren som havde de bløde dæk, mens spanieren kørte på de hårdere dæk.

Fra at være bedste Arrow McLaren kører var Rossi faldet tilbage som bagerst af de tre – vel at mærke på 6. pladsen i løbet.

Harvey havde et spin ude på banen, og faldt derfor helt tilbage på 23. pladsen i løbet.

Pato O’Ward
Photo: Indycar.com

Lundgaard havde haft en 3 sekunders føring, men efterhånden som dækkene blev slidte, tabte han mere og mere tid til Palou, som kom forbi på løbets 42. omgang. Danskeren pittede herefter, ligesom Rosenqvist også gjorde.

Det var lykkedes for O’Ward at komme ud foran Lundgaard, i forbindelse med dagens andet pitstop. Palou pittede omgangen efter danskeren, og kom ud lige mellem de to andre konkurrenter. Det så ellers skidt ud fra mexicaneren inden pitstoppet, da hans dæk var synligt slidte, med mange striber henover dækkene.

Palou fik overhalet O’Ward for enden af baglangsiden, og stak herefter væk fra forfølgerne.

Lundgaard lavede et sent dyk på O’Ward i Sving 1, og var dermed fremme på 4. pladsen i løbet. Dixon førte løbet foran Rahal, men de to var på en helt anden strategi end de andre i frontgruppen.

Spanske Palou trak stille og roligt væk fra danske Lundgaard, som til gengæld selv havde fået åbnet et hul til O’Ward.

Det hul forsvandt dog hurtigt, da danskerens dæk var helt færdige, og han tabte næsten 2 sekunder på bare en enkelt omgang, og hurtigt var O’Ward forbi. RLL kaldte ikke Lundgaard i pit, på trods af de synlige problemer, som han havde ude på banen.

Benjamin Pedersen
Photo: Indycar.com

Rahal var den første kører, til at pitte for sidste planlagte gang i løbet. Omgangen efter fulgte Lundgaard trop.

Simon Pagenaud måtte parkere bilen i pitten, da mekanikerne ikke havde fået skruet et af hjulene rigtig på. Heldigvis blev det opdaget inden Pagenaud kørte ud på banen.

Santino Ferrucci stoppede også i pitten – men holdt heller ikke vejen for nogen.

O’Ward pittede med 23 omgange tilbage af løbet – men Palou havde en stor føring over mexicaneren – men holdt positionen overfor Lundgaard.

Dixon var på en anderledes strategi, hvor han pittede væsentlig senere end de andre i frontgruppen. Alligevel lykkedes det ham at komme ud lige efter hans tidligere holdkammerat Rosenqvist, på 7. pladsen i løbet.

Med 11 omgange tilbage af løbet lå Lundgaard på 3. pladsen, men havde Rossi og Herta helt oppe bag sig. Der gik heller ikke længe inden Rossi var forbi danskeren. Samtidig hentede Rosenqvist og Dixon ind på Lundgaard og Herta.

Rosenqvist prøvede at dykke på Herta, men fik bremset for sent i Sving 7, og var næsten på græsset – og kom derfor under pres fra Dixon. Omgangen efter var svenske Rosenqvist forbi. Dixon kom forbi Herta omgangen efter – og alle de overhalinger gav lidt luft for Lundgaard.

Alex Palou
Photo: Indycar.com

Alex Palou i Chip Ganassi Racing vandt sæsonens første sejr med næsten 16 sekunder ned til Pato O’Ward i Arrow McLaren, Alexander Rossi i Arrow McLaren, Christian Lundgaard i Rahal Letterman Lanigan Racing, Felix Rosenqvist i Arrow McLaren, Scott Dixon i Chip Ganassi Racing, Josef Newgarden i Team Penske, Marcus Ericsson i Chip Ganassi Racing, Colton Herta i Andretti Autosport, og Graham Rahal i Rahal Letterman Lanigan Racing på P10.

Benjamin Pedersen i A. J. Foyt Enterprises sluttede på 24. pladsen.

Alex Palou er gået i front af mesterskabet, foran Pato O’Ward, Marcus Ericsson, Romain Grosjean, og Scott McLaughlin. Christian Lundgaard er hoppet 3 pladser frem i stillingen, og er nu 9’er i mesterskabet.

Nu går holdene kun få dage, inden testkørslerne forud for dette års Indianapolis 500. Det løb køres den 28. maj 2023.

Relaterede nyheder